Δενδροκομία

hide

Αρχική / Ο Σύλλογος / Δενδροκομία

Δενδροκομία

Τι είναι η δενδροκομία

H Δενδροκομία (δένδρο + κομώ=φροντίζω) ή αλλιώς και φροντίδα δένδρου περιλαμβάνει τη φύτευση, τη διαχείριση και μελέτη δένδρων καθώς και του περιβάλλοντος στο οποίο αυτά αναπτύσσονται.

Η Δενδροκομία ασχολείται με μεμονωμένα δένδρα, σε αντίθεση με τη δασοκομία, και επικεντρώνεται στη σωστή ανάπτυξη αυτών σε αστικό ή δομημένο περιβάλλον χωρίς να αποσκοπεί στην παραγωγή καρπών, όπως παράδειγμα στη γεωργία.

Η φροντίδα ενός δένδρου ξεκινάει από τη σωστή φύτευση, συνεχίζεται με ένα ενδεχόμενο κλάδεμά του στα πλαίσια της διαμόρφωσης, πλαισιώνεται με συστηματικό έλεγχο και επεμβάσεις όταν και όπου αυτές είναι απαραίτητες και καταλήγει στην αφαίρεση του δένδρου όταν πλέον αυτό δεν είναι ασφαλές για το περιβάλλον του.

Παλιές πρακτικές

Καρατόμηση

Καρατόμηση (αποκεφαλισμός) είναι η αφαίρεση της κορυφής ή μεγάλων τμημάτων ενός δένδρου. Η πρακτική αυτή κλαδέματος είναι καταστροφική για τη μετέπειτα εξέλιξη και υγεία του δένδρου. Ήδη στο εξωτερικό οι επαγγελματίες δενδροκόμοι αρνούνται να εξασκήσουν την πρακτική αυτή.

Ουσιαστικά με την καρατόμηση δημιουργούνται μεγάλες τομές και κατ’επέκταση πληγές στο δένδρο, οι οποίες ακόμη και αν εν μέρει επουλωθούν, αποτελούν πηγές εισόδου για παθογόνους οργανισμούς με αποτέλεσμα συχνά τη σήψη του ξύλου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλο στρες στο δένδρο και θέτει μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο την υγεία και τη σταθερότητα του. Τα καρατομημένα δένδρα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, από βιολογικής, αισθητικής και οικονομικής άποψης έχουν καταστραφεί οριστικά.